Handige tips

Wij geven u hier een aantal tips hoe u uw barbecue, gourmet of wok nog gezelliger, smakelijker en veiliger kunt maken.

Barbecue tips

Veiligheid

Natuurlijk weet iedereen dat barbecuen niet ongevaarlijk is en dat brandwonden ernstig en pijnlijk zijn. Houd daarom een aantal vanzelfsprekende regels in acht:

  • Let op kleine kinderen wanneer deze in de buurt zijn.
  • Zorg voor een stabiele vaste ondergrond voor de barbecue.
  • Gooi nooit brandbare stoffen over een hete barbecue.
  • Beperk het alcohol gebruik.
  • Zorg eventueel voor blusmiddelen in de buurt (emmer water of zand).

Barbecue aanmaken

Veel mensen kunnen niet wachten om te beginnen met bakken en braden.
Het is echter verstandig te wachten totdat u een laagje grijze stof ziet waar geen vlammetjes meer uitkomen. Pas dan is de barbecue klaar voor gebruik.
Steek daarom de barbecue een half uur of een uur van tevoren aan.
Er zijn verschillende manieren om een barbecue snel en goed aan te maken.
U kunt gebuik maken van een electrische starter die u tussen de kolen legt, een verfstripper waarmee u de kolen snel heet hebt, aanmaak blokjes waar u voorzichtig de kolen omheen legt en de houtskoolstarter. Bij de laatste variant maakt u gbruik van een koker waar u houtskool indoet en waaronder u een krant legt. Na 15 to 25 minuten is het houtskool klaar voor gebruik.

Rauw vlees

Gebruik apart bestek en borden voor rauw vlees. Rauw vlees bevat immers bacteriën, die door verhitting onschadelijk worden gemaakt. Houd het rauwe vlees daarom apart van het geroosterde vlees. Voor vlees wat iets langer moet bakken is het misschien verstandig om het tijdens het bakken af en toe met een klein beetje olie in te smeren.

Lekker toetje bij de barbecue

Leg een gepelde banaan op een stuk aluminiumfolie en besprenkel deze met een likeur (bijvoorbeeld Pêche, Cointreau of Benedictine). Leg, als de barbecue nog nagloeit, het geheel op het rooster. Als de banaan warm is en de alcohol is verdampt, de banaan op een bord leggen en aanvullen met 2 bolletjes vanille ijs en wat slagroom. Eet smakelijk!